HOMENEWS
COMPANY
ABOUTCAREERS
CONTACT USSIGN IN
EN
NL
Disinfection

De noodzaak van een geautomatiseerd desinfectieproces

Posted on 
September 21, 2021

De noodzaak van een geautomatiseerd desinfectieproces

Door: Mark van de Vrede, CCO en oprichter van Loop Robots B.V.

Origineel verschenen bij ICT & Health, het officiële kennisplatform voor zorginnovatie.

Infectiepreventie heeft momentum. In elke bestuurskamer is in de afgelopen 2 jaar gesproken over het voorkomen van infecties en besmettingen. Er is veel te doen over het automatiseren van het desinfectieproces om het risico op zorginfecties te verlagen, met name in ziekenhuizen. Maar waarom is dit noodzakelijk? In deze blog leggen we het uit.

In Nederland loopt 1 op de 17 patiënten een infectie op in een ziekenhuis, COVID-19 niet meegerekend. Dit resulteert in onnodig menselijk leed en hoge kosten, want gemiddeld kost een zorginfectie €15.000,- voor een ziekenhuis. Om transmissie van pathogenen via oppervlakken te voorkomen is het belangrijk om ziekenhuisruimten en medische hulpmiddelen zorgvuldig te desinfecteren. In Nederlandse ziekenhuizen wordt handmatig gedesinfecteerd met behulp van chemische desinfectantia, veelal volgens de verouderde WIP-richtlijnen. Nu infectiepreventie zoveel aandacht krijgt, is het tijd voor verbetering.

Uitdagingen van handmatige desinfectie methodes

Het desinfectieproces wordt vastgelegd in een infectiepreventie protocol. Hierin staat gedetailleerd beschreven hoe en met behulp van welke producten ruimtes en medische hulpmiddelen gedesinfecteerd dienen te worden. Een correcte naleving van het protocol blijkt in de praktijk echter vrijwel onmogelijk. In studies naar de effectiviteit van ruimte desinfectie scoort handmatige desinfectie tussen de 25% en 50% op effectiviteit (Otter, 2013 & Jefferson, 2011). We hebben de uitdagingen van het handmatige desinfectieproces en chemische desinfectie producten onder elkaar gezet.

Uitdagingen van een handmatig desinfectieproces:

  • Bacteriën, virussen en andere pathogenen zijn onzichtbaar zonder microscoop, waardoor het onduidelijk is of er goed genoeg is gedesinfecteerd.
  • Correcte naleving van het infectiepreventie protocol is tijdrovend. Schoonmaakmedewerkers werken onder hoge tijdsdruk, waardoor de nauwkeurigheid in het gedrang komt.
  • Exacte herhaalbaarheid van handmatige taken is vrijwel onmogelijk, waardoor desinfecties niet altijd met dezelfde kwaliteit worden uitgevoerd.
  • Monitoren van de effectiviteit en kwaliteit van desinfecties is tijdsintensief en wordt alleen steekproefmatig uitgevoerd.
  • Desinfectantia vereisen een minimale contacttijd met een oppervlak voor een desinfecterende werking. Het garanderen van deze contacttijd op alle te desinfecteren oppervlakken is lastig – al dan niet onmogelijk.
  • Er is risico op gecontamineerde desinfectie materialen (doekjes, emmers), waardoor er verspreiding van pathogenen plaatsvindt in plaats van desinfectie.

Uitdagingen van chemische desinfectie producten:

  • Chemische desinfectantia zijn schadelijk voor mensen, materiaal en de planeet. In Nederland mag er bijvoorbeeld met 250 ppm (parts per million) chloor worden gedesinfecteerd, terwijl voor het desinfecteren van oppervlakken met virale besmettingen 1000 ppm wordt geadviseerd. Deze hoeveelheid valt onder het gedoogbeleid maar is wel slecht voor de gezondheid.
  • Niet alle desinfectantia zijn effectief tegen het Norovirus, Clostridium difficile en andere hardnekkige pathogenen.
  • Er bestaat een risico dat pathogenen resistentie opbouwen tegen chemische desinfectantia en daarbij negatief bijdragen aan de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Zo bracht de Gezondheidsraad in 2016 een rapport uit met conclusies en aanbevelingen voor het voorzichtig gebruik van biocides en desinfectantia, juist om ook ontwikkeling van resistentie bij pathogenen tegen te gaan.

De genoemde uitdagingen kunnen worden ondervangen door een geautomatiseerde desinfectie methode met sterk UV-C licht. Een geautomatiseerde desinfectie methode biedt herhaalbaarheid met dezelfde kwaliteit, mogelijkheden tot monitoring en elimineert onnauwkeurigheden. UV-C licht is bewezen effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels. Een standaard patiëntenkamer is binnen 15 minuten gedesinfecteerd en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen.

De uitdagingen van UV-C licht zijn bekend: het is schadelijk voor mensen en heeft alleen een desinfecterende werking op plekken waar genoeg straling is geweest. Loop Robots lost deze uitdagingen op met haar slimme mobiele robot SAM-UVC. In de infographic wordt weergegeven hoe SAM werkt.

Wil je meer weten over de praktische toepassing van UV-C desinfectie in ziekenhuizen? Schrijf je dan in voor de Webinar van Loop Robots en UV Smart op donderdag 23 september 2021.

Sources:

  • Jefferson J, Whelan R, Dick B, Carling P. A novel technique for identifying opportunities to improve environmental hygiene in the operating room. AORN J. 2011 Mar;93(3):358-64. doi: 10.1016/j.aorn.2010.08.022. PMID: 21353808.
  • Otter JA, Yezli S, Perl TM, Barbut F, French GL. The role of 'no-touch' automated room disinfection systems in infection prevention and control. J Hosp Infect. 2013 Jan;83(1):1-13. doi: 10.1016/j.jhin.2012.10.002. Epub 2012 Nov 26. PMID: 23195691.

‍

Tagged:
disinfection
ICT&Health
Mark van de Vrede
CCO & Founder
view All Posts

Featured Posts

Deployment
Spaarne Gasthuis ontvangt versie 3 van robot SAM
Disinfection
Robot SAM-UVC in het FMT Gezondheidszorg Magazine!
Deployment
HagaZiekenhuis - Robot SAM maakt korte metten met virussen en bacteriën
News
Loop Robots ondertekent de Green Deal Duurzame Zorg
Deployment
Technologie als wapen tegen personeelstekort? In dit ziekenhuis zijn ze vast begonnen
Deployment
Sneller én milieuvriendelijker schoonmaken dankzij robot SAM
Deployment
Vandaag start robot SAM bij het Meander Medisch Centrum
News
SAM-UVC customer case featured in Healthcare Enablers
Webinar
Improve the disinfection process in your healthcare facility
Webinar
Time to upgrade the disinfection process in your hospital. How does UVC fit in?
News
UVC-robot maakt einddesinfectie eenvoudiger - ICT & Health
News
Loop Robots wins trip to Silicon Valley - Draper University Hero Training

Tags

EW Facility Services
Events
G4S
ICT&Health
SAM-UVC
Technology
Webinar
company
customer case
disinfection
green deal
More Posts

You Might Also Like

Aug 16, 2023
 in 
Deployment

Spaarne Gasthuis ontvangt versie 3 van robot SAM

Mark van de Vrede
May 24, 2023
 in 
Disinfection

Robot SAM-UVC in het FMT Gezondheidszorg Magazine!

Kim Nicolai
Apr 30, 2023
 in 
Deployment

HagaZiekenhuis - Robot SAM maakt korte metten met virussen en bacteriën

Mark van de Vrede

Navigation

HomeNewsCompany | AboutCompany | CareersContact Us

Get in Touch

hello@looprobots.com
+31 85 06 05 670
Patrijsweg 14
2289 EX, Rijswijk
The Netherlands

Company Data

Dutch Chamber of Commerce
80487939
VAT Number (BTW)
NL 861689215 B01
©  all rights reserved - Loop Robots