Solutions

News

About

Careers

Log In

Solutions

News

About

Careers

Log In

Solutions

News

About

Careers

Log In

August 16, 2023

August 16, 2023

August 16, 2023

Robot SAM-UVC in het FMT gezondheidszorg magazine

Robot SAM-UVC in het FMT gezondheidszorg magazine

Robot SAM-UVC in het FMT gezondheidszorg magazine

In het artikel vertellen Simone van Rijn, Deskundige Infectiepreventie van het HagaZiekenhuis en Maarten van Zelst, Teamhoofd Schoonmaak van het St. Antonius Ziekenhuis over hun ervaringen met SAM.

Benieuwd waarom steeds meer ziekenhuizen ervoor kiezen om het desinfectieproces te automatiseren met onze SAM? Blader dan snel naar pagina 10 en 11 van het magazine: https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/?138823118

Of voor een directe link naar het artikel: https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/?138823118p10

De publicatie van het artikel heeft een mooie timing: vandaag staat Reiniging en Desinfectie centraal tijdens de #infectiepreventieweek!

Om zorginfecties te voorkomen is het essentieel om ruimtes, zoals patiëntenkamers, IC-units en operatiekamers in ziekenhuizen grondig te reinigen en desinfecteren. Het handmatig desinfecteren van ruimtes met biocides zoals chloor is echter een tijdrovend en foutgevoelig proces dat bovendien ongezond is voor de schoonmaakprofessionals. Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen kiezen er daarom voor om het desinfectieproces te automatiseren en gebruik te maken van innovatieve methodes zoals UV-C-licht.

In een tijd waarin ziekenhuizen voortdurend streven naar efficiëntie en veiligheid, is het automatiseren van desinfectieprocessen een belangrijke prioriteit geworden. Handmatige desinfectie van ruimtes als patiëntenkamers en operatiekamers is tijdrovend, arbeidsintensief en vatbaar voor menselijke fouten. Door over te stappen op geautomatiseerde desinfectiemethoden kunnen ziekenhuizen deze nadelen aanpakken en een hogere mate van hygiëne en infectiepreventie waarborgen. Bewezen effectieve methoden voor automatisering van desinfectie omvatten het gebruik van waterstofperoxidedamp en ultraviolet (UV-C)-licht.

Ziekenhuizen kiezen voor ruimtedesinfectie met UV-C-licht vanwege de efficiëntie en effectiviteit van deze technologie. Het desinfecteren van bijvoorbeeld een patiëntenkamer met waterstofperoxidedamp kost al snel meerdere uren vanwege het voorbereiden van de ruimte, het desinfectieproces en de noodzakelijke wachttijd voordat de ruimte weer veilig kan worden betreden vanwege de giftige dampen. Het desinfecteren van eenzelfde ruimte met een mobiele UV-C-robot kost ongeveer 15 minuten en bovendien kan de ruimte direct na desinfectie weer in gebruik worden genomen. Een mobiele UV-C-robot is dus een krachtig gereedschap om te helpen met de dagelijkse desinfecties van bijvoorbeeld isolatiekamers.Twee ziekenhuizen die vooroplopen in de trend naar geautomatiseerde ruimtedesinfectie zijn het HagaZiekenhuis in Den Haag en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht. In beide ziekenhuizen wordt de desinfectierobot SAM-UVC ingezet om ruimtes sneller, veiliger en geautomatiseerd te desinfecteren, zonder gebruik van chemische middelen. De robot desinfecteert ruimtes met krachtig UV-C licht.

Deze innovatieve aanpak legt de nadruk op patiëntveiligheid, duurzaamheid en een veiligere en leukere werkplek voor schoonmaakmedewerkers.

LOOP Robots

Veilig, snel en duurzaam desinfecteren

Simone van Rijn, Deskundige Infectiepreventie bij het HagaZiekenhuis, legt uit: “We willen het risico op verspreiding van virussen en bacteriën verminderen. Daarom zetten we robot SAM in voor de eindschoonmaak van patiënten­kamers. Dat zorgt voor een veiliger omgeving voor onze patiënten. Dat komt door de hoge kwaliteit van desinfectie, maar ook doordat bij deze 'droge' techniek minder chemische desinfectiemiddelen nodig zijn. Beter voor patiënten, medewerkers én voor onze planeet.”
Maarten van Zelst, Teamhoofd Schoonmaak en Beddencentrale van het St. Antonius ziekenhuis, bevestigt: “Een groot pluspunt: SAM is milieuvriendelijk. Voorheen werden de patiëntenkamers gedesinfecteerd met chloor, niet goed afbreekbaar en dus schadelijk voor het milieu.” Ook de medewerkers van de schoonmaak zijn blij met hun nieuwe collega. “Dankzij SAM hoeven zij minder met chloor te werken. Alleen de plekken waar de straling van de robot niet terechtkomt, moeten nog handmatig worden gedesinfecteerd. We merken nu al dat dankzij de desinfectierobot een kamer veel sneller schoon is.”

Mens en machine

Robot SAM is ontworpen om samen te werken met schoonmaakmedewerkers. Simone van Rijn benadrukt: “De robot is een waardevolle aanvulling en is geïntegreerd in ons bestaande proces voor reiniging en desinfectie van ruimtes. De medewerker eindschoonmaak maakt de patiëntenkamer eerst handmatig stof- en vuilvrij en desinfecteert de punten waar het UV-C-licht niet goed bij kan. Daarna zorgt SAM voor desinfectie van de ruimte. De schoonmaakmedewerker en SAM vormen samen een goed team!”

De eerste ervaringen met de desinfectie- ­robot in zowel het HagaZiekenhuis als het St. Antonius ziekenhuis zijn positief. Medewerkers vinden de robot gemakkelijk te bedienen. Maarten van Zelst: “SAM is erg gebruikersvriendelijk. Je drukt op 'start' en hij rijdt zelf zijn rondjes door de kamer; het is niet nodig om hem allerlei routes mee te geven en voor te programmeren.”

Groeiende vraag naar duurzame “no-touch” desinfectie

Desinfectierobots worden in steeds meer ziekenhuizen in de Benelux ingezet als alternatief voor chemische- en residuvormende middelen om ruimtes te desinfecteren. Zo wordt SAM onder andere ook al ingezet in het Spaarne Gasthuis, het Radboudumc, het Meander Medisch Centrum en het Máxima Medisch Centrum. Volgens Mark van de Vrede, medeoprichter van Loop Robots, komt de groeiende vraag naar de duurzame 'no-touch' UV-C-desinfectietechnologie van SAM onder andere door meer wetenschappelijk bewijs voor de rol van de ziekenhuisomgeving op het infectierisico van patiënten. Ook de transitie naar duurzame 'groene' zorg doet zorginstellingen overstappen: “Er was lange tijd eigenlijk geen goed alternatief voor chloor om ruimtes te desinfecteren. Met de desinfectierobot is deze er nu wél; ruimtes worden niet alleen met een hogere kwaliteit gedesinfecteerd, waardoor het infectierisico voor de patiënt afneemt, SAM draagt ook bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van het ziekenhuis én zorgt daarnaast voor een veiligere en leukere werkplek voor de schoonmaakmedewerker. Ziekenhuizen bieden hun medewerkers graag goed gereedschap om het belangrijke werk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. En dat is terecht, want dat reiniging en desinfectie essentiële processen zijn in een ziekenhuis hebben we tijdens de coronapandemie wel kunnen zien.” ‍

Desinfecteren met licht?

• UV-C licht met de specifieke golflengte van 253,7 nm verbreekt de thymine/uracil-verbindingen van het DNA/RNA van bacteriën, virussen, schimmels, gisten en andere micro-organismen.
• Hierdoor kan het micro-organisme niet meer vermenigvuldigen, sterft het af en is het onschadelijk voor mensen.
• Desinfecteren met licht biedt wel een uitdaging, namelijk schaduw; op schaduwplekken is de desinfecterende werking van UV-C minder of zelfs helemaal niet effectief.
• Door de toepassing van UV-C-lichttechnologie op een mobiele robot met slimme navigatie wordt schaduwwerking in ruimtes zoals patiëntenkamers en operatiekamers geminimaliseerd en worden zoveel mogelijk oppervlakken bereikt door het desinfecterende licht.

Validatie

Desinfectierobot SAM-UVC is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Loop Robots. De effectiviteit van SAM is de afgelopen jaren getest en gevalideerd door meerdere Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het UMCG en het Radboudumc.

Posted in

Faster, safer and automated disinfection.

Copyright ©2023 Loop Robots

GET IN TOUCH

hello@looprobots.com

+31 85 06 05 670

Patrijsweg 112
2289 EZ, Rijswijk
The Netherlands

COMPANY DATA

Dutch Chamber of Commerce
80487939

VAT Number (BTW)
NL 861689215 B01

English

Faster, safer and automated disinfection.

Copyright ©2023 Loop Robots

GET IN TOUCH

hello@looprobots.com

+31 85 06 05 670

Patrijsweg 112
2289 EZ, Rijswijk
The Netherlands

COMPANY DATA

Dutch Chamber of Commerce
80487939

VAT Number (BTW)
NL 861689215 B01

English

Faster, safer and automated disinfection.

Copyright ©2023 Loop Robots

GET IN TOUCH

hello@looprobots.com

+31 85 06 05 670

Patrijsweg 112
2289 EZ, Rijswijk
The Netherlands

COMPANY DATA

Dutch Chamber of Commerce
80487939

VAT Number (BTW)
NL 861689215 B01

English